Könyvtári rendszer

Eseménynaptár

h k s c p s v
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to My Calendar

Gyűjtemények

 

Felnőtt részleg

Tágas, légkondicionált olvasóteremmel - mely rendezvényeinknek is helyszíne - újság- és folyóiratolvasóval, számítógépes katalógussal és kölcsönzőrendszerrel, valamint cca. 150.000 könyvvel várjuk olvasóinkat. Állományunk évi 8-9 ezer kötettel bővül folyamatosan. Az új könyvek már néhány héttel a könyvpiacon való megjelenés után kereshetőek. Gyűjtőkörünk általános, de kiemelten gyűjtjük a pedagógiai és művészeti könyveket. A vásárlásnál érvényesítjük olvasóink igényeit is.

Jelentős az idegen nyelvű könyveink száma, közöttük angol, német, francia és kétnyelvű művek, illetve könnyített olvasmányok is találhatóak. Elmélyült munkára, kutatásra alkalmas olvasótermünkben a különböző tudományágakat reprezentáló kézikönyveket, lexikonokat, összefoglaló munkákat helyeztük el, ezek csak helyben használhatók. 

A kölcsönözhető könyveink kétharmadát raktárban helyeztük el, ezekről a számítógépes katalógusban lehet tájékozódni, illetve a könyvtárosok segítségével kölcsönözhetőek. Raktári szolgálat 17 óráig van, ezután érkező kéréseket a következő nyitvatartási napon teljesítjük. A kölcsönzőtérben, szabadpolcon kb. 50.000 kötet található. 

A kor követelményeinek megfelelően használható internet, számítógépes adatbázisok és CD-ROM-ok is. Ezekről a tájékoztató könyvtárosok adnak bővebb felvilágosítást. Közel 350 időszaki kiadvány (napilap, folyóirat) - köztük angol, német, francia, szerb, szlovák nyelvű - olvasható könyvtárunkban, melyek nem kölcsönözhetők. Ezek címlistája honlapunkon megtekinthető. Folyóirataink többségét tartósan megőrizzük.

Fonotéka 

Hang-Kép-Médiatár, Szentendrén hagyományos nevén FONOTÉKA, az intézmény leggyorsabban fejlődő részlege, látogatóink körében nagyon kedvelt gyűjtemény. A szolgáltatott dokumentumok egyre bővülő körét, valamint az elektronika és számítástechnika hihetetlen gyors fejlődését követi az állománygyarapítás. 
A több mint 20000 darabból álló gyűjtemény sokféle dokumentumtípusból áll, tartalmilag a művészetek szinte teljes skáláját, a tudományokat pedig ismeretterjesztő szinten felöleli. Kiválóan képzett könyvtárosok segítik a használókat tájékoztatással, tanácsadással a teljes nyitvatartási időben. Elektronikus katalógusunkból az internettel rendelkezők otthonról is tájékozódhatnak a teljes állományról.

CD-k: 
Az állomány legterjedelmesebb része. A zeneirodalom szinte valamennyi területe megtalálható a komolyzenétől a világzenéig, és az utóbbi években egyre közkedveltebb hangoskönyveket is ide soroljuk. 

DVD-k: 
Lassan teljesen felváltják a videófilmeket, a polcokon elhelyezett sok ezer film tartalmi, műfaji csoportosításban található, feliratok is segítik az eligazodást. (pl. történelmi filmek, művészfilmek, sorozatok, zenei dvd-k stb.) 

CD-ROM-ok: 
A nyelvet tanulókat, játszani vágyókat és a lexikális adatok iránt érdeklődőket vonzza leginkább ez a gyűjteményünk. A játék- és nyelvprogramok mellett számos magyar nyelvúű enciklopédia, ismeretterjesztő CD-ROM is kölcsönözhető. 

Bakelit lemezek: 
Nagy érdeklődésre számot tartó, régi, komolyzenei lemezgyűjteményünk közel 2500 darabból áll, szinte muzeális értéke ellenére kölcsönözhető.

Hangkazetták: 
Gyűjteményünkben főleg vers és meseirodalomból lehet még válogatni. 

Videófilmek: 
A videólejátszóval rendelkező olvasóink számára még szép számban kölcsönözhetőek videófilmek is.

Helytörténeti gyűjtemény

Helytörténeti gyűjteményünk teljességre törekedve tartalmazza a történelmi Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegyére, a jelenlegi Pest megyére (1950-től) és valamennyi településére vonatkozó dokumentumokat. Gyűjtjük a képes levelezőlapokat, fotókat, meghívókat és egyéb aprónyomtatványokat is. Ezek közül a szentendrei képzőművészeti témájú meghívók és cikk-kivágatok a keresettebbek. Jelenleg csak helyben használhatók, digitalizálásuk megkezdődött. A gyűjtemény gerincét az a 9000 db könyv adja, melynek jelentős része 1945 előtt jelent meg. Gyűjteményünket vásárlással és a beérkező köteles példányokkal is gyarapítjuk. A gyűjteményes kötetek helytörténeti vonatkozásait analitikusan is feltárjuk, tárgyszavazzuk, ezek szintén kereshetők a PMK digitalizált katalógusában. Közel tizenöt éve működik helyismereti-sajtófigyelő szolgáltatásunk. Számítógépes adatbázisunkban gyűjtjük és tároljuk a megye településeit érintő cikkeket, melyek a könyvtárunkba érkező országos lapokban jelennek meg. Külön figyelmet fordítunk a Pest megyei, valamint a szentendrei személyekhez köthető dokumentumokra. Az utóbbi időszak cikkei teljes szöveggel meg is jeleníthetők. Pest megye szinte minden települése jelentet meg helyi újságot, némelyik többet is. Ezek gazdag választéka szintén megtalálható a könyvtárunkban. Az utóbbi években egyre több lap érhető el online, az adott település honlapján A Pest Megyei Könyvtár saját kiadású, helyismereti témájú dokumentumaiból egyes művek digitális formában is elérhetők – ezek elsősorban szentendrei témájúak. A művészindexben a Szentendrén és környékén élő képző- és iparművészekre kereshetünk (források: Virtuális Szentendrei Tárlat, Vajda Lajos Stúdió, Omkamra kortárs művészeti honlap, Artportal).

PEMETE Pest Megyei Települések Történetéből 
Helytörténeti blog. Érdekességek Pest megyéről, elsősorban Szentendréről és környékéről, könyvtárunk gyűjteményéből. Ossza meg emlékeit, írjon nekünk, szemezgessen velünk!

Gyerekkönyvtár

Akkor gyere a gyermekkönyvtárba: 

 • ha jól akarod érezni magad, 
 • ha olvasnivalót keresel, 
 • ha kérdéseid vannak: tudományról, irodalomról, magánéletről, bármi másról, 
 • ha a válaszok megtalálásához segítségre van szükséged, 
 • ha beszélgetnél egy jót valamelyik olvasmányodról, 
 • ha a megjelenő gyermekfolyóiratokban lapozgatnál, 
 • ha neteznél egy kicsit, 
 • vagy csak simán unatkozol otthon.

Várunk: közel 30000 kötet kölcsönözhető könyvvel, nagyon jó kézikönyvtárral (ezek nem kölcsönözhetők), melyek segítségével megoldhatod házi feladataidat, tájékozódhatsz a világ felfedezésre váró dolgairól, számítógépes katalógussal, amiben először a könyvtárosok segítségével, később önállóan keresgélhetsz, játékos vetélkedőkkel, foglalkozásokkal (az időpontokról tájékozódj a honlapon), segítő könyvtárosokkal.

Ha az osztályoddal jönnél: 
Könyvtári foglalkozásokat tartunk általános iskolás és óvódás csoportok számára könyv- és könyvtárhasználatból igény szerint. Kérd meg tanárodat, hogy a foglalkozások témáját és idõpontját 1 héttel elõbb a gyermekkönyvtárosokkal egyeztesse! (Fucskár Erika, Bors Anikó 26/310-222, info@pmk.hu)

Tájékozódás a polcok között: 
A könyveket úgy helyeztük el a polcokon és az olvasóteremben, hogy könnyen megtalálhasd, amire szükséged van, ami érdekel!

Csoportosításuk a következő: 

 • Leporellók, képeskönyvek 
 • Tudós könyvek 
 • Szülők polca 
 • Mesék 
 • Mondák 
 • Versek 
 • Regények 
 • Kötelező olvasmányok általános iskolásoknak
 • Idegen nyelvű könyvek 
 • Életrajzok 
 • Ismeretterjesztő könyvek (témák szerint) 
 • Kézikönyvek (lexikonok, szótárak stb.) 

 

Anyukád / apukád sem fog unatkozni: 
"Szülők polca" nevű gyűjteményünkkel szeretnénk segítséget nyújtani az iskolára, óvódára való felkészítésben; a családi élet nevelési és lelki problémáinak megoldásában a gyermekkönyvtárat felkereső szülőknek. Érdekes, színes gyermek- és ifjúsági folyóirataink is olvasóra várnak!