Könyvtári rendszer

Eseménynaptár

h k s c p s v
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to My Calendar

Helytörténeti Gyűjtemény

Helytörténeti gyűjteményünk teljességre törekedve tartalmazza a történelmi Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegyére, a jelenlegi Pest megyére (1950-től) és valamennyi településére vonatkozó dokumentumokat. Gyűjtjük a képes levelezőlapokat, fotókat, meghívókat és egyéb aprónyomtatványokat is. Ezek közül a szentendrei képzőművészeti témájú meghívók és cikk-kivágatok a keresettebbek. Jelenleg csak helyben használhatók, digitalizálásuk megkezdődött. 

A gyűjtemény gerincét az a 9000 db könyv adja, melynek jelentős része 1945 előtt jelent meg.  Gyűjteményünket vásárlással és a beérkező köteles példányokkal is gyarapítjuk. A gyűjteményes kötetek helytörténeti vonatkozásait analitikusan is feltárjuk, tárgyszavazzuk, ezek  kereshetők a PMK katalógusában. 

Közel tizenöt éve működik helyismereti-sajtófigyelő szolgáltatásunk. Számítógépes adatbázisunkban gyűjtjük és tároljuk a megye településeit érintő cikkeket, melyek a könyvtárunkba érkező országos lapokban jelennek meg. Külön figyelmet fordítunk a Pest megyei, valamint a szentendrei személyekhez köthető dokumentumokra. Az utóbbi időszak cikkei teljes szöveggel elérhetők a könyvtári katalógusból.

Pest megye szinte minden települése jelentet meg helyi újságot, némelyik többet is. Ezek gazdag választéka szintén megtalálható a könyvtárunkban. Az utóbbi években egyre több lap érhető el online, az adott település honlapján.

PEMETE Pest Megyei Települések Történetéből 
Helytörténeti blog. Érdekességek Pest megyéről, elsősorban Szentendréről és környékéről, könyvtárunk gyűjteményéből. Ossza meg emlékeit, írjon nekünk, szemezgessen velünk!