Könyvtári rendszer

Eseménynaptár

h k s c p s v
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to My Calendar

Tanulást, kutatást segítő szolgáltatásaink


Tájékoztatás, információszolgáltatás, irodalomkutatás
Tájékoztató könyvtárosaink a teljes nyitvatartási időben segítik a tájékoztató apparátus használatát, úgy személyesen, mint telefonon az olvasói kérdésekre információt szolgáltatnak, vagy segítik megkeresni azt. A használók kérésére szóbeli és írásbeli tájékoztatást adunk. A 20 tételt meg nem haladó bibliográfiák készítését ingyenesen vállaljuk, a nagyobb terjedelmű irodalomkutatást, témafigyelést megrendelésre, térítés ellenében végezzük.
A tájékoztatást az alábbi helyben elérhető nyomtatott, illetve elektronikus tájékoztató eszközök segítik. Használatukhoz kérje tájékoztató könyvtárosaink segítségét!

Kézikönyvtár:
Könyvtárunk kézi könyvtári állományához közel 20.000 dokumentum tartozik. A kiemelt állomány nagy részét nélkülözhetetlen szakkönyvek, enciklopédiák, lexikonok, szótárak, albumok teszik ki. Ezeken kívül találhatók még itt atlaszok, térképek, statisztikai adattárak, címtárak. Ezek a dokumentumok nem kölcsönözhetőek. A könyvek, megkülönböztető, sárga jelzéssel vannak ellátva.

Segédkönyvtári gyűjtemények:
A könyvtárunkban a segédkönyvtári gyűjtemények az olvasóteremben a tájékoztató szolgálat közelében kerültek elhelyezésre.
Európai Uniós Ponttal a lakosság Európai Unióval kapcsolatos információigényét elégítjük ki, könyvek, szóróanyagok, folyóiratok és internetes portálok elérhetőségét biztosítjuk a könyvtárban. Az uniós témájú könyvek, kiadványok külön polcokon lettek elhelyezve és megkülönböztető, piros jelzést kaptak.
Pedagógiai segédkönyvtári gyűjtemény: érettségire, nyelvvizsgára, felvételire való felkészülést segítő kiadványok, felsőoktatási, szakképzési tájékoztatók, ünnepi műsorok, összeállítások.
Tájékoztató segédkönyvtári gyűjtemény: statisztikai adattárak, címtárak, helyi és megyei tájékozódást segítő kiadványok, könyvtárszakmai könyvek, füzetek, folyóiratok.

Elektronikus adattárak, lexikonok, archívumok
A tájékoztató pultnál több tájékoztatást segítő CD-ROM-on, DVD-n vagy a könyvtári hálózaton keresztül elérhető offline adatbázis került elhelyezésre: adattárak, lexikonok, folyóiratok pl.  ARCANUM DVD Könyvtár kiadványai, folyóirat archívumok (Honismeret, Irodalomtörténet, Közgazdasági szemle, Ethnographia, 2000), Magyar Könyvészet, Magyar írók élete és munkái, Magyarország megyetérképei, Pannon enciklopédia…

Arcanum Digitális Tudománytár

A Pest Megyei Könyvtár Olvasóinak a könyvtár számítógépeiről csak helyben elérhető több mint 8 millió oldalnyi tudományos és kulturális tartalom:

  • Folyóiratok - Nagy sorozatok
  • Lexikonok
  • Hírlapok
  • Családtörténet, helytörténet
  • Hungarológia

témakörökben, teljes szöveggel.

Részletes lista a folyamatosan bővülő tartalomról itt elérhető.

EBSCO
Könyvtárunk meghatározott gépein elérhető az EBSCOhost keresőrendszer. Az EBSCO Publishing EBSCOhost nevű szolgáltatása bibliográfiai és teljes szövegű adatbázisokat kínál.  A Nemzeti Erőforrás Minisztérium valamennyi megyei könyvtárnak biztosítja ennek az elérhetőségét, így a Pest Megyei Könyvtárból is hozzá lehet férni számos tudományos folyóirat teljes anyagához. Bővebb információt ide kattintva kaphat.

Sajtófigyelés
Helyismereti sajtófigyelő szolgáltatásunk a Pest megyéről és Szentendréről szóló, az országos terjesztésű napilapokban és folyóiratokban megjelenő cikkek tárgyszavazott, online teljes szövegű gyűjteménye, mely a helyi OPAC gépeken, és webes katalógusunkból is elérhető.

Digitális könyvtárak
Segítséget nyújtunk a digitális könyvtárak használatához. A digitális könyvtárak segítik a tájékozódást, kiegészítik, nyitvatartási idő után részben pótolják bizonyos értelemben a papíralapon nem hozzáférhető kiadványokat. Tájékoztató könyvtárosaink naprakész információkat nyújtanak használatukkal kapcsolatban. Digitális könyvtárak, adatbázisok listáját és rövid leírását ide kattintva tekintheti meg.