Helytörténeti gyűjtemény

Helytörténeti gyűjteményünk teljességre törekedve tartalmazza a történelmi Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegyére, a jelenlegi Pest megyére (1950-től) és valamennyi településére vonatkozó dokumentumokat. 
A gyűjtemény gerincét az a kb. tízezer könyv adja, melynek jelentős része 1945 előtt jelent meg.  A könyvállományt ajándékozás útján, vásárlással és a beérkező köteles példányokkal gyarapítjuk. Törekszünk a kötetek fontosabb helytörténeti vonatkozásainak analitikus feltárására: tárgyszavakkal látjuk el őket, így a kívánt tartalom könnyebben megtalálható katalógusunkban. 
Gyűjtjük a képes levelezőlapokat, fotókat, meghívókat, műsorfüzeteket és egyéb aprónyomtatványokat is. Keresettek a régi szentendrei fényképek, képeslapok és a képzőművészeti témájú kiállítási katalógusok. Fotóarchívumunkban több tízezer fénykép található. Nagy részüket már digitalizáltuk, így honlapunkon keresztül is hozzáférhetőek.
Fennállásunk óta működik helyismereti sajtófigyelő szolgáltatásunk. Számítógépes adatbázisunkban gyűjtjük és tároljuk a megye településeit érintő cikkeket, melyek a könyvtárunkba járó országos lapokban jelennek meg. Külön figyelmet fordítunk a Pest megyei, valamint a szentendrei személyekhez köthető dokumentumokra. Az utóbbi évek cikkei teljes szöveggel elérhetők a könyvtári katalógusból.
Pest megye szinte minden települése jelentet meg helyi újságot, némelyik többet is. Ezek gazdag választéka szintén megtalálható a könyvtárunkban. Egyre több lap érhető el online, az adott település honlapján. A második világháború előtti szentendrei és Pest megyei újságok közül többet mikrofilmen őrzünk.
A helytörténeti gyűjtemény dokumentumai nem kölcsönözhetők, de van lehetőség helyben kutatásra és – a szerzői jogi szabályok figyelembe vételével – másolásra.
Szolgáltatásainkat időről időre helyismereti kiállításokkal, előadásokkal színesítjük.

Elérhetőségünk, bejelentkezés: helytortenet@pmk.hu, +36-26-310-222 / 108-as mellék.

PEMETE: Pest Megyei Települések Történetéből 
A Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár Helytörténeti blogja. Érdekességek, elsősorban Szentendréről és környékéről, a Pest megyei könyvtárak gyűjteményéből. Ossza meg emlékeit, írjon nekünk, szemezgessen velünk!

helytortenet.jpg