Digitális adatbázisok, lexikonok, egyéb gyűjtemények

Könyvtárunkban elérhető adatbázisok, digitális könyvtárak, elektronikus adattárak

EBSCO:

Az EbscoHost a világ egyik leggyakrabban használt referencia forrása. Az EBSCOhost egységes felületen kínál számos adatbázist, melyek különféle témaköröket dolgoznak fel. Az EBSCO Publishing-en keresztül (mely a világ egyik legnagyobb folyóiratcikk-adatbázis előállítója és forgalmazója) a felhasználók több ezer, főleg nemzetközi tudományos kiadó angol (és idegen) nyelvű folyóirataihoz férhetnek hozzá.

Könyvtárunkból az alábbi EBSCO adatbázisok érhetőek el: 

 • 1. Academic Search Complete
  Az Academic Search Complete értékes és átfogó teljes szövegű multidiszciplináris tudományos adatbázis, több mint 8500 teljes szövegű periodikát, köztük több mint 7300 lektorált folyóiratot tartalmaz. A teljes szövegű tartalmon felül ez az adatbázis folyóiratok, valamint összesen több mint 13 200 kiadvány indexelését és kivonatait kínálja.
   
 • 2. GreenFILE
  A GreenFILE kutatásokkal alátámasztott információval szolgál, amely lefedi az ember környezetre gyakorolt hatásának minden vonatkozását. Többek között a globális felmelegedés, a zöld építés, a környezetszennyezés, a fenntartható mezőgazdaság, a megújítható energia és az újrahasznosítás témakörében kereshetők benne anyagok. Az adatbázis több mint 384 000 rekord indexelését és referátumait tartalmazza, valamint szabad hozzáférést biztosít több mint 4700 rekord teljes szövegéhez.
   
 • 3. Library, Information Science & Technology Abstracts
  A Library, Information Science & Technology Abstracts with Full Text több mint 560 alapvető folyóiratot, több mint 50 elsőrendű folyóiratot és 125 válogatott folyóiratot indexel, valamint könyveket, kutatási beszámolókat és előadásanyagokat. Az adatbázisban többek között a könyvtárosság, az osztályozás, a katalogizálás, a bibliometria, az online információ-visszakeresés és az információkezeléssel kapcsolatos témakörök találhatók meg.
   
 • 4. eBook Collection
  Keresés teljes szövegű e-könyvekben
   
 • 5. eBook Public Library Collection
  Teljes szövegű kiadványokat, e-könyveket  tartalmaz.

 

Arcanum Digitális Tudománytár

A könyvtár számítógépeiről csak helyben elérhető több mint 17 millió oldalnyi tudományos és kulturális tartalom teljes szöveggel (folyóiratok - nagy sorozatok, lexikonok, hírlapok, családtörténet, helytörténet, hungarológia)

 

MeRSZ okoskönyvtár:

Több száz online tankönyv, szakkönyv, egyetemi jegyzet hallgatóknak, kutatóknak, könyvtáraknak, intézményeknek.

 

SZAKTÁRS adatbázis:

Egy közös felületen gyűjti össze a legfontosabb magyar szakkönyvkiadók műveit, ezáltal teszi hozzáférhetővé a legfrissebb szakirodalmi műveket.

L'Harmattan, és Osiris Kiadó műveihez teljes hozzáférést biztosítunk, a  Szaktudás Kiadó Ház, és a Kronosz Kiadó művei szabadon kereshetőek.

 

NAVA – Nemzeti Audiovizuális Archívum:

Könyvtárunk NAVA-pont. A NAVA (Nemzeti Audiovizuális Archívum) gyűjti a magyar műsorszolgáltatói kötelespéldányokat. Könyvtárunkban olyan tartalmakhoz is hozzáférhet, amely csak korlátozottan hozzáférhető. A műsorgyűjtemény az internetes teremben multimédiás számítógépeken érhető el, könyvtárosok segítségével.

Távolról is elérhető adatbázisok:

Lexikonok


Szótárak


Életrajzok, életrajzi adatok


Képadatbázisok


Sajtóadatbázisok


Jogi adatbázisok


Retrospektív jogi adatbázisok


Nemzetközi jogi adatbázisok


Történelmi adatbázisok


Szociológiai adatbázisok


Pedagógiai adatbázisok


Művészeti adatbázisok


Néprajzi adatbázisok


Filozófia


Repozitóriumok


Online irodalmi adatbázisok

Lexikonok, enciklopédiák, fogalomtárak

Magyar irodalom

Kortárs magyar irodalmi adattárak

Világirodalom

Műfordítási adattárak

Digitalizált művek

Szótárak

Helyesírás

Kidolgozott irodalom érettségi tételek