Könyvtári rendszer

Eseménynaptár

h k s c p s v
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 
 
Add to My Calendar

S. Nagy János: Emlék-képek Szentendréről

Szeretettel várjuk Önöket könyvtárunkba április 27-én, csütörtökön 18:00-kor a Szentendre Szalon következő eseményére. 

S. Nagy János: Emlék-képek Szentendréről - egy Szentendrén született lokálpatrióta festménygyűjtő gondolatai című könyvéről a szerzővel beszélget P. Szabó Ernő művészettörténész.

A rendezvény ingyenes!

Helyszín: Pest Megyei Könyvtár (Szentendre, Pátriárka utca 7.)

„Úgy gondolom, a szentendrei festészet megértéséhez nem elég csak lexikális tudással rendelkezni, érezni kell a környezet hatásait, benyomásait. A műgyűjtőnek is szüksége van valami hasonló érzésre vagy felismerésre, annál is inkább, mert tevékenységének célja kapcsolja valamihez. Ez lehet a hely szelleme, egy adott korszak stílusirányzata. Engem is hasonló intuíciók, érzések inspiráltak, de a művészet szeretete volt az elsődleges és meghatározó gyűjtőszenvedélyem kialakulásában.
Az emlékezés zuhatagának nehéz ellenállni, de megkísérlem az események legfontosabb állomásait leírni. Visszafelé szalad velem az idő, ismerősként üdvözöl a kitárulkozó patakparti táj délceg jegenyéivel. Nagyapám házában ébredek Szentendrén. A szoba keletre néz, s talán még négyéves sem lehettem, de arra emlékszem, hogy az ablakon besütő nap cirógató sugarai édesítik ébredésem, miközben a falon lévő képekben gyönyörködöm. Már abban az időben is kedvenc képem Onódi Béla „Út a Szamár-hegyre” című festménye volt…” 
(Részlet S. Nagy János: Emlék-képek Szentendréről - egy Szentendrén született lokálpatrióta festménygyűjtő gondolatai című könyvéből)


2017, április 27 - 18:00 - 20:00